El verger de l'Amat
Selecció de fragments del «Llibre d’Amic e Amat»
Recital. Ramon Llull
Data
El dijous 10 de març de 2016 a les 20.30 hores
Lloc
Cripta de Sant Llorenç. Església de Santa Creu. C/ de Sant Llorenç, 1. Palma.
El verger de l’Amat
L’actriu Montse Germán i el músic mallorquí Ferran Pisà s’uneixen per recitar Ramon Llull en el setè centenari de la seva mort, al recital El verger de l’Amat, on aconsegueixen fer proper i comprensible Ramon Llull, autor que per la seva antiguitat (1230-1316) i la seva complexitat és poc conegut, tot i ser un dels grans tresors de la nostra literatura.
El timbre dels instruments de Ferran Pisà i la qualitat com a rapsoda de Montse Germán ens transmeten la bellesa dels versos més místics de Ramon Llull.
El Llibre d’Amic e Amat, tot i ser concebut com una obra didàctica d’iniciació a la vida contemplativa, ha resultat ser l’obra cabdal de la poesia mística en llengua catalana.
La nostra adaptació, a càrrec de Teresa Roig G., ha volgut ser fidel a la sintaxi i semàntica de l’autor, prenent com a base el manuscrit A, que és possiblement el més proper a l’original des del punt de vista lingüístic. S’ha fet una tria dels versicles, originàriament escrits en prosa, i posteriorment se n’ha fet una reordenació per tal d’explicar les vivències, les experiències i els camins emocionals de l’Amic.
Per ajudar a la comprensió del text s’ha fet una edició digital dels textos amb un diccionari interactiu, per tal que tots els assistents en puguin fer una lectura posterior. Es farà arribar al seu correu electrònic o mitjançant un codi QR aquest llibre digital, que és totalment gratuït.
El Llibre d’Amic e Amat mostra les influències de la poesia trobadoresca, de la filosofia sufí i de les doctrines agustinianes en Ramon Llull. Les imatges poètiques que ens ofereix aquest llibre, els diàlegs entre l’Amic i l’Amat, la presència de l’ocell com a missatger, la relació de l’Amic amb la resta de la gent, ens permeten donar resposta a la pregunta fonamental del llibre: què és Amor?
Montse Germán
Montse Germán és actriu titulada l’any 1994 per l’Institut del Teatre de Barcelona, on va estudiar amb professors com Muntsa Alcañiz, Josep Maria Carandell o Enric Lahosa.
L’any 1994 realitza la seva tesina amb l’obra L’augment de George Perec, dirigida per Sergi Belbel, amb qui començarà la seva carrera professional l’any 1995, amb El mercader de Venècia al Teatre Poliorama de Barcelona, que continua fins avui dia.
Ha treballat amb directors com ara Calixto Bieto (1995, 1997), Manel Dueso (1996, 1998, 1999, 2002), Lluís Homar (1997), Carme Portaceli (2003), Carol López (2008) o Sergi Belbel (1994, 2010-11, 2013) en diferents teatres de Barcelona com el Poliorama, el Teatre Nacional de Catalunya, la Sala Beckett, el Teatre Lliure, el Teatre Romea, la Sala Muntaner o la Sala Villaroel.
També és coneguda pels seus papers televisius en sèries com Laberint d’ombres, Hospital Central o Infidels, entre altres.
L’any 2005 va fer la primera incursió al cinema amb la pel·lícula Ficció, dirigida per Cesc Gay, i ja ha realitzat sis pel·lícules des de llavors, la darrera és Sonata per a un violoncel (2015), de la directora Anna Maria Bofarull.
Ferran Pisà
Ferran Pisà és músic titulat en interpretació de Guitarra i Guitarra Barroca al Conservatorium van Amsterdam el 2006, sota la tutoria de Lex Eisenhardt, i en Interpretació d’Instruments Antics de Corda Polsada a l’ESMUC el 2011, sota la tutoria de Xavier Díaz-Latorre. També és mestre d’educació primària titulat a la UIB el 2001.
En els seus anys de formació ha après la pràctica d’acompanyament de baix continu amb Therese de Goede, Mònica Pustilnik, Mara Galassi i Xavier Díaz-Latorre.
Ha participat en projectes de música de cambra i projectes orquestrals sota la direcció, entre d’altres, de Chiara Bianchini (2007) i Alfredo Bernardini (2009). També ha participat en produccions de l’Orfeó sota la direcció d’Andrew Lawrence-King a Copenhaguen, Dinamarca (2011), i també amb José Antonio Montaño al Teatro Real de Madrid (2012). A més d’oferir concerts de solo amb diferents instruments antics de corda polsada, és membre dels conjunts de cambra Eulàlia Fantova & Ferran Pisà, especialitzats en la música del cant recitat, i Trio Tomo, que centra el repertori en la música instrumental de principi del segle disset.
FITXA TÈCNICA
Codirecció: Manel Dueso i Montse Germán
Intèrprets: rapsoda: Montse Germán
guitarra: Ferran Pisà
Adaptació dels textos: Teresa Roig
Producció: Teresa Roig
Entrada gratuïta amb reserva de plaça a l’adreça: sac@uib.cat.