La Palma medieval. El bressol de Ramon Llull

- Complet -


Professorat

Paz Alomar, formada en disseny gràfic i arts del llibre a Barcelona, completa al llarg dels anys la seva formació realitzant nombrosos cursos de cal·ligrafia xinesa, medieval, contemporània, llatina i àrab. Des de l’any 1989 exerceix l’enquadernació al seu taller de Palma, on també dirigeix, des de 2002, una escola taller d’enquadernació. Des de 2004 ha impartit diversos cursos de cal·ligrafia medieval per a la UIB i l’Ajuntament de Palma. Ha exposat a l’Hotel Convent de la Missió de Palma, l’Espai Mallorca (Barcelona), l’Església Vella de ses Salines, el Rialto Living (Palma), el Pedralbes Centre de Barcelona i la Galeria Sampol&Sampol de Palma.

Maria Barceló Crespí, doctora del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la Universitat de les Illes Balears

Maria Isabel Ripoll Perelló, doctora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears.

Dates

Dia 19 de juliol de 2016

Lloc

Visita per Palma i a l'Arxiu del Regne de Mallorca. Punt de trobada: angle nord de la plaça Major, sota la placa que indica la casa natal de Ramon Llull.

Horari

De 10 a 13 hores

Durada

3 hores

Nombre de places

30

Introducció

Aquest curs pretén acostar-nos a la figura de Ramon Llull mitjançant una ruta per la Palma medieval i el coneixement del procés artesanal d’edició dels manuscrits de Ramon Llull. 

Objectius

1.     Adquirir les nocions bàsiques per situar Ramon Llull a Palma

2.     Contextualitzar la ciutat de Mallorca que va conèixer Ramon Llull

3.     Descobrir com s’enquadernava un llibre en l’època de Ramon Llull.

Metodologia

Es farà una visita guiada per contextualitzar l’època de Ramon Llull als espais emblemàtics del doctor il·luminat i es mostrarà part del fons de l'Arxiu del Regne de Mallorca relacionat amb la seva figura. Es farà una demostració de diverses metodologies de treball medieval relacionades amb els llibres, prenent com a exemple els manuscrits de Ramon Llull.

Continguts

1.     Nocions bàsiques per situar Ramon Llull a Palma

2.     La ciutat de Mallorca que va conèixer Ramon Llull

3.     Introducció a les tècniques d’edició d’un llibre en l’època de Ramon Llull. 

Inscripcions

Termini: fins al 15 de juliol de 2016.

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a <sac@uib.cat>. Places limitades.