Concert de l'Escolania de Lluc: La Sibil·la i el Plant de la Verge

 Concert emmarcat en les I Jornades de Turisme Religiós a Mallorca

El dijous 12 de novembre de 2015 a les 16 hores.

Basílica del Santuari de Lluc.

Entrada gratuïta.

 

El Cant de la Sibil·la i el Plant de la Verge, dues manifestacions musicals i culturals cabdals en l'agenda anual de l'Escolania i de la vivència espiritual al Santuari de Lluc que s’interpreten la Nit de Nadal i el Divendres Sant, respectivament.

PROGRAMA

Cant de la Sibil·la

Declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el mes de novembre de 2010 a Nairobi.

Solista: Maria Rosselló, antiga blaueta.

Interludis: Escolania de Lluc.

Organista: Rafel Riera, organista titular del Santuari de Lluc.

 

El Plant de la Verge

El Plant de la Verge. De la passió i el desconhort que tingué nostra Dona de son fill fou escrit pel beat Ramon Llull al segle XIII. El tema del plant abunda en la literatura piadosa de l'Edat Mitjana. És com una passió contemplada amb els ulls de la Mare de Déu, a la manera d'un viacrucis recorregut a partir dels sentiments de la Mare de Jesús.

Diuen que cap dels plants provençals i francesos no es pot comparar amb el del beat Ramon. Segons Ramon d'Alòs-Moner, el text de Ramon Llull «és, certament, un dels més importants en tota la literatura del temps, per la seva extensió, força dramàtica i majestat dels versos, tot en conjunt». A Lluc, l'hem escurçat en catorze estacions i hem actualitzat lleument el seu català antic i preciós. Seguir el plant amb devoció és una bona manera de fer els passos devora la Mare de Déu de Lluc, Ella que, «per les passades dolors», ens quedà morena per tots els segles.

Declamen: Maribel Ripoll i Biel Camps.

Escolania de Lluc: fragments de l'Stabat Mater de G. B. Pergolesi. Selecció de cinc fragments:

Solista Quae Moerebat: Alba Torres

Acompanyament instrumental: Sandra Caldentey (violí) i els professors de l'Escolania Xavier Pericàs (violí), Lluís Oliver (viola), Rosa Cardona (violoncel) i Rafel Riera (orgue).

Direcció: Ricard Terradas.